Behandelmethoden

Onze ervaren fysiotherapeuten kunnen kunnen u met diverse behandelmethoden ondersteunen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie (of kinesitherapie) is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. 

 

Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit. Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandeling die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en -bewegingen te verbeteren. Men kan een manueel therapeut onder andere consulteren vanwege nekklachten of lagerugpijn. De behandeling bestaat naast uit mobilisatie en manipulatie van gewrichten tevens uit het geven van instructies en adviezen.


Medische Trainings Therapie

Medische Trainings Therapie (M.T.T.) is een therapie gericht op functieherstel van het bewegingsapparaat. Om optimaal te kunnen functioneren in het dagelijks leven, is het belangrijk dat het lichaam de belasting zonder klachten kan weerstaan. De balans tussen het belasten (belasting) en het aankunnen van belasting (belastbaarheid) moet in evenwicht zijn om klachten te voorkomen.

 

Een belangrijk kenmerk van Medische Trainingstherapie is het doelgericht en functioneel trainen van spieren die sturing geven aan gewrichten. Bij een goede sturing zal het gewricht beter bewegen en kunnen klachten worden voorkomen.


Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandeling die van klachten aanpakt die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van “psychosomatische klachten”: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Meer dan de “gewone” fysiotherapeut heeft de psychosomatisch fysiotherapeut aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Vaak blijkt dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt weer in evenwicht te komen, onder andere door middel van oefeningen.


Dry needling

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in het houding- en bewegingsapparaat. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt een naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is geen ’energie’ behandeling en is niet te vergelijken met acupunctuur.


Medical Taping Concept

Het 'Medical Taping Concept' is een nieuwe behandelmethode bij fysio- en manuele therapie Tuinzigt en Westerpark. Medical Taping is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt dan ook elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

 

Medical taping is de opvolger van de conventionele sporttape. Gewone sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. De sporttape wordt hiervoor onder druk aangebracht, dit met nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurt hierdoor onnodig lang. Medical Taping maakt gebruik van elastische tape. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. Het stelt u in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen.En terwijl u sport of werkt, werkt uw lichaam zelf aan het herstel.

 


Andere behandelingen

Ook verzorgen wij diverse bewegingsprogramma zoals:

  • COPD beweegprogramma
  • Claudicatio looptherapie